Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Anorexia

2008.12.05

 

           Anorexia

 

 

KépAz anorexia nervosa egy pszichés betegség, az evészavarok egyik alapvető típusa. Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése („orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy elvesztése). A nervosa kiegészítés a betegség pszichés (idegi) eredetére utal. A köznyelvben gyakran anorexiának rövidítik, ami azonban helytelen. Anorexia az orvosi nyelvben csupán étvágytalanságot jelent a kiváltóoktól függetlenül. A betegséget elsőként a francia Ernest-Charles Lasègue és a brit William Gull írta le 1873-ban.

A betegség azért is figyelemre méltó, mert a kialakulása után a halálozási arány eléri a 8-9%-ot. Napjainkban egyre gyakoribbak az evészavarok a fiatalok körében (megközelítőleg 1-4%), ami korunk szépségideáljával is összefüggésben lehet. Az evészavarok tipikusan a nőkre jellemzők, a megbetegedések csupán 2-10%-át teszik ki a férfiak. Az anorexia nervosa fiatal lányoknál tipikusan 13-20 éves kor között alakul ki.

Tünetei:

* testsúlycsökkenés (Body Mass Index 17,5 alatt), melyet a beteg saját maga ér el a táplálékfelvétel csökkentésével, diuretikumok, étvágycsökkentők, hashajtók használatával valamint excesszív sportolással
* fokozott félelem az elhízástól
* nők esetében a menstruáció elmaradása
* a beteg testképe torzult, mások testét reálisan meg tudja ítélni, magát nem.

Ha TE is beleestél ebbe a súlyos betegségbe,vagy ismerősöd,barátod,vagy rokonodon vetted észre az evészavarokat,AZONNAL szólj egy felnőttnek,és irány az orvos ,mert az ÉLETÉBE(ÉLETEDBE)kerülhet!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>

Statisztika

Online: 4
Összes: 228294
Hónap: 5711
Nap: 222