Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az internetfüggőség

2009.01.28
  Az Internet hazánkban is hosszú évek óta elérhető. Az egyre csökkenő tarifák, a technika fejlődése pedig segít abban, hogy minden otthonba eljuthasson a világháló. A gyerekek billentyűzettel a kezükben nőnek fel, s az idősebb korosztály tagjai is lassacskán felfedezik az Internet nyújtotta számtalan előnyt, kényelmet, s lehetőséget. Ma már egy lépést sem kell tennünk ahhoz, hogy új ismeretséget kössünk, vagy éppen vásároljunk. Az Online szolgáltatások az élet szinte minden területére kiterjednek a partnerközvetítéstől a teljeskörű ügyintézésig.

Az Internet terjeszkedése

  A világháló, mely kezdetben csak katonai célokat szolgált, egyre inkább ismertté vált, s ezzel együtt megnőtt az igény is az új szolgáltatásra, mely még több kényelmet biztosít. Az Internet gyors fejlődése, s az egyre növekvő lehetőségek száma a felhasználás mértékét is drasztikusan növelte. Két év alatt mintegy háromszorosára nőtt a felhasználók száma, akik igényelték a gyorsabb kapcsolatot, a szélesebb körű szolgáltatást.

  Az Internet kezdetben csak hasznos információforrásnak bizonyult, később azonban felváltotta a postai levelezést, a hagyományos vásárlást, s hirdetési módszereket. Ma már szinte mindent megtalálhatunk a világhálón, ami korábban csak személyes találkozás során volt lehetséges.

Vonzerő és veszély

  Az Internet teljes mértékben kiszolgálja az embert. Egy csekély befektetéssel bárki igénybe veheti, s többé az utcára sem kell kilépnie, hogy megszerezze mindazt, amire vágyik. Ez a lehetőség azonban veszélyt is rejt magában; az elmagányosodás veszélyét. Bármennyi barátot is szerzünk, a távkapcsolatok nem helyettesíthetik a kézzel fogható jelenlétet, a közös élményeket, melyek elvesztéséért az Internet nem kárpótolhat minket.

  Az elszigetelődés, az emberi kapcsolatok hiánya mellett azonban más veszélyek is rejlenek a világhálón. Közvetlen kapcsolat hiányában bárki azt állít magáról, amit jónak tart, ezért az Internet egyben a félrevezetés, a csalódások színtere is lehet. Nem csak a téves munkaajánlatok, a félrevezető álláshirdetések, de a párkeresés és a vásárlás is rejt némi kockázatot magában.

A függőség kialakulása

Hazánkban csupán a lakosság kis hányada engedheti meg magának, hogy otthonában is éljen az Internet adta lehetőségekkel. Éppen ezért hazánkban a nyugati államokhoz képest rendkívül alacsony a függők száma. A netfüggőség azonban legalább olyan komoly és kezelendő probléma, mint bármely más ismert szenvedélybetegség.

  Első lépésként az internetező egyre több időt tölt a világhálón. Ha munkahelyén tud csak Internethez jutni, képes csupán ezért túlórákat vállalni. A köztes időben levert, kedvtelen lehet. Előfordulhat, hogy a családi kasszát is megrövidíti azért, hogy minél több, az Internetezés élményét javító eszközt vásároljon.

Később már nem csak az anyagiak, s hangulata látja kárát a szenvedélybetegségnek. Előbb-utóbb elfordul régi barátaitól, elhanyagolja családját, s a környezetében élőket. Minden idejét az általa kialakított virtuális világnak szenteli. Egy idő után romlik a teljesítménye, szinte a nap huszonnégy órájában csak szenvedélyére gondol, ha nem jut számítógép közelbe ingerült, vagy levert, esetenként pedig még agresszív is lehet.

A netfüggőség jelei:

  • Az Internetfüggő mindig több időt tölt a monitor előtt, mint azt korábban elhatározta
  • Ha nem jut fel egy ideig a világhálóra, ingerültté, vagy levertté válik
  • Lassan már az ebédet sem családi körben, hanem a monitor előtt fogyasztja el
  • A Netfüggő könnyen elveszíti az időérzékét, ha leül a monitor elé, az órák is csak perceknek tűnnek
  • Környezetét, családját és barátait teljesen elhanyagolja
  •   A függőség legtöbb esetben nem fizikai, tehát nem maga az Internet nyújtotta előny (olcsóbb levelezés, könnyebb információgyűjtés) okoz örömet a netfüggőknek, hanem maga a virtuális világ, amelynek maga is részese lehet. A világhálón könnyebb új barátokat szerezni, egy elképzelt életet kialakítani. Nincsenek kötöttségek, sem pedig felelősség, a netfüggő, ha kirekesztett volt a régi környezetében, itt akár népszerű is lehet, hiszen álarca mögé bújva egy teljesen új emberré válik.
  •   Ez azonban számtalan veszéllyel jár; elszigetelődés a valós világtól, mely néha akár a munka, vagy éppen a család elvesztésével járhat. Ez a fajta függőség legalább olyan veszélyes és destruktív, mint bármely más szenvedélybetegség, ennek megfelelően az Internetfüggők is szakorvos segítségére, s megfelelő kezelésre szorulnak
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Háát...

(Virginca, 2012.11.30 20:26)

Imádok netezni, mindig azt várom a legjobban. Általában 3 órát szoktam a gép előtt ülni. A baj csak az, hogy kicsit lusta vagyok. A barátnőm mindenhova jár amit csak el lehet képzelni, tornázni meg nincs kedvem. Tavasszal viszont minden nap lemegyek bicajozni meg görkorizni. Télen pedig jégkorizni szoktam. Ezért különösen ősszel és nyáron vagyok gépmániás. Ez baj?

Szerencse

(Szerencsére, 2009.08.16 16:52)

Sterencsére én nem vagyok nemtfüggő. Remélem ennek örültök!!

Szerk.

(Grat.!, 2009.05.03 16:29)

Ennek szívből örülök!!

függőség leszokása

(Réka, 2009.04.24 20:09)

régen én is naponta 10órát ültem a gép előtt.de meguntam.rájöttem hogy vannak jó dolgok,de egy idő után unalmas.mosmár csak napi fél órát,max.1órát gépezek.

Re.

(Szerk., 2009.03.25 19:49)

Szia!Manapság nehéz megmondani,mit is nevezünk pontosan internetfüggőségnek.Ha úgy érzed,hogy kezdesz függővé válni,akkor neked is azt mondom,mint már egyszer:foglald el magad valami más tevékenységgel,amit szivesen csinálsz.

...

(Reni, 2009.03.20 12:56)

én is sokat vagyok főn az interneten , de azé senkit se hanyagolok el , vagy ha mégis ako is csak 1 kicsit . ako most én netfügő vok vagy alakuló netfügé ?

Net

(Szerk., 2009.01.29 16:21)

Próbálj leszokni róla:D:D Igen,valami más elfoglaltsággal.Amit szeretsz csinálni (neten kívül) azzal töltsd azt az időt ,ahelyett,hogy gépezel.Akármit csinálhatsz,tölts több időt a barátaiddal,vagy tornázz,vagy akármi,ami nem káros.

enis

(...., 2009.01.28 20:40)

énis igy érzem h ilyen vagyok mit tehetek ellene vaalmi tippeteknincs ? mit csinaljak ? valami mas elfoglaltsag?

 

 

Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>

Statisztika

Online: 4
Összes: 228297
Hónap: 5714
Nap: 224