Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nappal szemben

2010.06.03

Nappal szemben

 

 

Nyáron sok időt töltünk a strandon, vízparton. Napozunk, sportolunk, kertészkedünk, pihenünk a szabad ég alatt. Ma már közismert tény, hogy a légkört védő ózonköpeny károsodása, a hétköznapi életünkbe beszivárgott sok vegyszer, a növekvő gyógyszerfogyasztás és a túlzott szoláriumozás, napozás következtében megszaporodtak a napfény okozta bőrkárosodások, beleértve a bőr korai öregedését és a rosszindulatú daganatok kialakulását is.

 

Megelőzés

 

A napfény UVA és UVB sugarakat is tartalmaz, melyek károsítják a bőrt. A bőr úgy alkalmazkodik a napfényhez, hogy melanint termel, mely sötét pigmentációként jelenik meg a bőr felszínén. Azért kell védekezni a napfény ellen, hogy megakadályozzuk a bőr idő előtti öregedését, elszíneződését, a barna foltokat és pattanásokat, vagy a bőrrák esetleges kialakulását. A ráncosodáson és a petyhüdtségen kívül a megjelenő értágulatok, szeplőszerű festékfoltok és a szaruréteg megvastagodása jelzik a visszafordíthatatlan károsodást.

 


Ezek a problémák nagyrészt megelőzhetők, ha ismeri a fényvédelem alapelemeit. A bőr természetes védelmi rendszere nem tökéletes, nem alkalmas arra sem, hogy megvédje magát a káros UV sugaraktól, nem biztosít kellő oltalmat a vízben, sípályán, kocogáskor, kerti partin. Ezért változtasson napozási szokásain: 11 és 15 óra között ne napozzon! Ha a déli órákban mégis a napon tartózkodik, viseljen könnyű fedőruházatot. Használjon mindennap – napozástól függetlenül – megfelelő fényvédő készítményt.

 

 

Fényvédelem


A fényvédő krém olyan bőrápoló termék, amely védelmet nyújt a káros napsugárzással szemben. Védőhatásának mindkét sugárzási tartományban érvényesülnie kell. Ezt a hatást fejezi ki a védőfaktor (protektív faktor=PF, vagy sun protektív fakor=SPF). Minél magasabb az értéke, annál hatékonyabban szűri ki a termék az ultraibolya sugarakat.
Használjon a bőrtípusának megfelelő, kellően magas UVB fényvédő faktorral rendelkező és hosszantartó UVA szűrést biztosító fényvédő készítményeket. Fontos szempont, hogy a termék legyen vízálló. A jó minőségű fényvédőkrém nem színezi el a bőrt, nem gátolja meg a lebarnulást és a napsugárzás hatására létrejövő D vitamin szintézist.

 

http://www.aranyoldalak.hu/media/articles/images/AranyOldalak_egeszseg/jobbanapozas1.jpg

 

 

Napfürdő után


Strandolás után ne fürödjön kádban, mert hámlasztja a bőrét, inkább válasszon egy gyors, langyos zuhanyt. Selymes, hidratálókrémet tartalmazó tisztálkodószereket használjon és puha törölközővel is gyengéden itassa le bőréről a nedvességet. A nap és a meleg csökkenti a bőr hydrolipid rétegét. A bőr rugalmasságának megőrzése érdekében, használjon napozás utáni testápoló készítményeket. Ezek megállítják az UV sugárzás által esetleg megindított sejtkárosodást. Összetevőiknek köszönhetően regenerálják, táplálják, hidratálják és nyugtatják a napsütötte bőrt. Ne feledkezzen meg az arcbőr hidratálásáról sem.

 

Vigyázzunk a gyerekekre!

 

 


Kép Az UVA sugarak okozta károsodások 50-80 százaléka még a gyerek- és a kamaszkor során alakul ki. A gyerekek bőre fokozottan ki van téve az UV sugárzásnak: egy gyereket 3-szor annyi UV sugárzás ér, mint egy felnőttet. Ráadásul, mivel a gyerekek bőrét csak időszakosan éri napsugárzás, nem tud rá fokozatosan felkészülni, így sokkal súlyosabban károsodik.
A gyerekek bőre sokkal vékonyabb és érzékenyebb mint a felnőtteké. Ezáltal sokkal sérülékenyebb is, tehát különösen kíméletes napvédő készítményekre van szüksége.

 

A gyerekek a felnőttektől eltérő módon viselkednek a napon. Az ismételt fürdőzés, az izzadás, a homok vagy a törülköző dörzsölése gyakori jelenségek a játszó gyerekeknél, és fokozatosan csökkentik a napvédő készítmények hatékonyságát. A gyerekeknek ezért ellenállóbb készítményekre van szükségük, mint a felnőtteknek, és fontos, hogy ezek felvitelét 2 óránként, és minden fürdőzést követően megismételjük.

 
 


- Az anyajegyeit ellenőrizze rendszeresen, bármilyen gyanú esetén forduljon bőrgyógyászhoz.
- Nyaralás előtt keresse fel a kozmetikusát (lehetőleg kétszer: 1 hónappal előtte arctisztításra, majd 2 hét múlva fenntartó kezelésre), csak az egészséges, karban tartott bőr tud szépen lebarnulni.
- A fényvédő felvitelekor fordítson nagy figyelmet a használt mennyiségre. Alkalmazza bőségesen az egész testen, már a napozás megkezdése előtt. Magas védőfaktor mellett sem tanácsos hosszasan napozni, óránként legalább 15 percet töltsön árnyékban és két óránként kenje be magát újra.
- A napozás első napjaiban, minden bőrtípusnak, még a sötétnek is erős védelemre van szüksége. Minimum 20-as faktorral kezdje a napozást, fehér

Kép

bőr esetén még magasabbal!
- Más fényvédőt használjon az arcára és a testére.
- Ne feledkezzen meg a haj és a szem védelméről sem! Alkalmazzon a hajára is megfelelő védő és ápoló termékeket, vagy fedje be a fejét.
- Ha olvas vagy sétál, viseljen napszemüveget! Ezzel megelőzheti a szemkörnyéki ráncok kialakulását.
- Fogyasszon sok (napi 2-3 liter) folyadékot!

 

 

 

Veszélyes sugarak 

 

A bőrt többféle sugártípus éri. Közülük az ultraibolya, azaz UV sugarak hatása a legkárosabb. 
Az ultraibolya B sugarak nagy energiájúak, de nem hatolnak mélyre. A felhám/irha határáig jutnak el. Leégést és felületi károsodást okoznak, ismételt hatásuk rákkeltő lehet.
Az ultraibolya A sugarak kisebb energiájúak, de mélyre hatolnak. Nem okoznak leégést, de a bőr szerkezetében mélyreható, visszafordíthatatlan kárt okoznak, gyorsítják öregedését.
Az infravörös sugarak a bőr
rétegeibe hatolnak, a forróság érzetét adják, és erősítik az UVB sugarak káros hatását.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gyerekek???

(Virginca, 2012.11.30 19:28)

Mi az, hogy vigyázzunk a gyerekekre?????????? Ha jól tudom a tinik is gyerekek, és az oldal címe az, hogy tiniweb!!!!!!!!!! És mi az, hogy az oldal vége magázódva van megírva?????????? Egy 13 éves az gyerek nem fenőtt!!!!!!!!!!!

 

 

Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>

Statisztika

Online: 4
Összes: 228294
Hónap: 5711
Nap: 222