Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őrizd a szemed ragyogását!

2008.12.09


 

        Hazánkban minden negyedik nőnek és minden hatodik férfinak enyhe látászavara van. Szemüveggel is csak kartávolságra lát a nők 5, a férfiak 3 százaléka és a társadalom elöregedésével ez a szám várhatóan tovább nő.

Kép

 Látásunk megóvásával mégis keveset foglalkozunk, holott szemvizsgálaton évente javasolt részt venni. A Fókuszban a Látás Program keretében megrendezett sajtótájékoztatóján Prof. Dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója, a program szakértője beszélt a rendszeres szemvizsgálat fontosságáról és egyes látásproblémákról

 Figyelj a látásodra!

Kép Sokan hiszik, hogy tökéletes a látásuk, ennek tudatában ülnek az autóba, dolgoznak, majd amikor leülnek az ellenőrzőtábla elé, akkor derül ki, hogy nem látják a fekete vonal feletti számokat, amely pedig a jó látás kritériuma. A jó látás napi teljesítőképességünkre és életvitelünkre is hatással van. Befolyásolja gyermekeink olvasási és tanulási képességét, a gépkocsivezetést, az információszerzésünk kényelmét és pontosságát. Ennek ellenére csak a népesség kis része vesz részt szemvizsgálaton. Pedig az már gyerekkorban ajánlott, felnőttkorban 45 éves kor után pedig évente célszerű részt venni, annál is inkább, mert negyven éves kor környékén elkezdődik látásunk természetes romlása. Látásunk ugyanis az életkorral egyenes arányban romlik. Születéskor 21 dioptriához képes alkalmazkodni szemünk, 45 évesen már csak hármat korrigál. A legtöbb embernek ebben a korban lesz szüksége szemüvegre az olvasáshoz. Az alkalmazkodóképesség teljes hiányát 65 évesen érjük el, ebben a korban megnő a szürke hályog felbukkanásának veszélye. A szem sok, az egész testet érintő rendellenességekről is árulkodik, pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, de szemvizsgálattal kimutathatók a szürke- vagy zöld hályog és a maculadegeneráció kialakulásának tünetei is. Ha a távollátást nem fedezik fel idejében, már 3 éves kor körül, akkor elveszíthetjük térlátásunkat, a kezelés elmulasztása kancsalsághoz is vezethet. Nincs tehát olyan életkor, amikor felesleges a szemvizsgálat.

Korrekció és megelőzés szemvizsgálattal

Kép

A látásproblémák vagy szembetegségből, vagy a szem optikai rendszerének fénytörési hibájából fakadnak, mely utóbbiak egyénre szabott szemüveggel vagy kontaktlencsével jól korrigálhatók. Ha a szem a retina (látóhártya vagy ideghártya) elé fókuszálja a fénysugarakat, akkor rövidlátásról, ha a retina mögé, akkor túllátásról beszélünk. Az előbbieknek „mínuszos”, utóbbiaknak „pluszos” lencsére van szükségük. A jó látás feltétele az optikailag tökéletes lencse és a megfelelő korrekció. Az ehhez  szükséges szemvizsgálatot a szemorvos vagy az optikai üzletek diplomás optometrista szakemberei is elvégzik. Az optometrista ellenőrzi a látást, megméri a fénytörési hibát, majd a legmegfelelőbb típusú lencsét ajánlja. Szembetegségre utaló jel esetén szemészhez küldi a pácienst. A szemüveg és a kontaktlencse is egyedileg készül, az adott szemre szükséges törőerővel (dioptriával), az arcra és szemre illesztetten. Az előre gyártott, kész szemüvegek használatának az a veszélye, hogy a polcról leakasztott szemüveg nem illeszkedik mindkét szem igényéhez: ilyen hiba lehet, hogy nem megfelelő a dioptria, mert a két szem eltér egymástól, vagy hiányzik a cylinder komponens. A kész szemüveg elhelyezkedése sem személyre szabott, ezért előfordulhat, hogy nem megfelelő a lencsék centrálása, azaz nem felel meg a szembogarak távolságának (pupillatávolságnak). Fennáll a veszélye, hogy a szemüvegkeret nem illeszkedik megfelelően az arcra: magassági eltérés van a lencse közepe és a szembogár között, a lencsék dőlése nem megfelelő, rossz a szaruhártya-szemüveglencse távolság. Ezeknek a hibáknak szédülés, fáradtság, gyengébb látásfunkció lehet a következménye. Felnőttkorban is több olyan szembetegség van, amely alattomosan, tünetek nélkül vagy kevés tünettel kezdődik, és akár előrehaladott látásromlás is kialakulhat, amikor a beteg panaszt észleli és szemorvoshoz Képfordul. Ilyen a zöldhályog, amely 60 éves kor fölött népbetegségnek számít, és ilyen a cukorbetegség szemészeti szövődménye a diabeteszes retinopathia is. A súlyos látásromlás mindkét esetben csak időben történő felismerés esetén és kezelés alkalmazásával kerülhető el. Az időskori maculadegeneráció (az éleslátás helyének korral járó elfajulása) féloldali jelentkezés esetén sokáig rejtve maradhat, pedig ha időben felismerjük, akkor a száraz típusban megelőzésre, a nedves típusban kezelésre van lehetőség. Mivel az említett három szembetegség a hazai vaksági statisztikában vezető helyen áll, nagyon fontos, hogy előfordulásukat csökkentsük, a látásromlást és a vakságot megelőzzük. Ennek legfontosabb lehetőségei a szemvizsgálat és a szűrés.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Archívum

Naptár
<< Január / 2019 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 236393
Hónap: 6982
Nap: 237