Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rossz szavak,rossz érintés

2009.02.15
Manapság sokat hallani az erőszakról a tévében,rádióban.Bennetek van az a félelem,hogy valaki ellenetek fordul.Ezért mi most ismertetjük veletek mik azok a helyzetek amikor nyugtalanságra van okotok,és cselekedni kell.

A mi kultúránkban teljesen természetes az arcra adott puszi,kézfogás,vállon veregetés,egymáshoz közel álló embereknél az ölelés,simogatás is.Ugyanakkor egyértelműen  tilos az intim testrészek (nemi szerv,mell)megérintése,és a szájra adott csók.(persze ez nem a párodra vonatkozik) A popsira adott pacsi lehet ártatlan tréfa,de más is...Sok függ a helyzettől.A határ átlépése molesztálásnak tekinthető.

Mit nem szabad?

Ez nagyon bonyolult kérdés.Az számít zaklatásnak,amikor valaki olyat mond-vagy csinál,amit te nem akarsz.Nem feltétlenül érintés-ha valaki a jelenlétedben levetkőzik,benéz a fürdőszobába, vagy sorolhatnánk.Pontosan nem lehet megmondani.Van azonban egy fontos kritérium: Nem szabad behatolni a másik ember intim szférájába,anélkül,hogy az illető megengedte volna.

 

Kép

 

Racionális megközelítés

Sok tini és felnőtt nő(!) tart a szexuális  erőszaktól.Természetesen nem kell attól tartanod,hogy minden pillanatban rád törnek.Ne szorongj felesegesen!Ha veszélyben érzed magad,menekülj!Eközben viszont gondolkozz:olyan helyre tarts,ahol biztonságban vagy,és számíthatsz segítségre.Az utcán,buszon mindig konkrét emberhez fordulj(kérem uram segítsen!)Az általánosan megfogalmazott kérés(segítene valaki?)sokszor nem talál visszhangra.

Rejtett szándékok

Tudnod kell,hogy nem minden bokor rejt "erőszakolót"A szexuális bűnözők mostanában bonyolultabb megnyilvánulási módokat választanak.Megfigyelik az áldozatot,megpróbálnak szóba elegyedni vele.Ha valaki a rokonotok,vagy a család közeli barátja,sajnos az sem jelent kizáró okot.Nyugtalanító ténynek tekinthető például ha család közeli barátja megölel,ölébe vesz,turkál a fiókodba.De arra is gondolnod kell,hogy ez az egész nem feltétlenül jelent molesztálást.Lehet hogy a papád barátja még mindig a kislányt látja benned.Ha azonban zavar a helyzet,azonnal szólj a szüleidnek,a szomszédnak,a tanárnak,vagy bármelyik felnőttben,akiben megbízol.

Ha mégis történik valami...

  • Nem szabad hallgatni.Hallgatással azt is előidézhetjük hogy az illető másoknak is ártson
  • Semmiképpen se legyen bűntudatod.A másik fél tekinthető bűnösnek.
  • Nem maradhatsz közömbös akkor sem,ha valaki a barátnődet zaklatja.Beszéld rá őt hogy kérjen segítséget egy felnőtt személytől.

Egy lányt általában férfiak zaklatnak.De előfordul hogy nő.Mint ahogy megeshet hogy egy srácot egy férfi próbál becserkészni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>

Statisztika

Online: 4
Összes: 228294
Hónap: 5711
Nap: 222