Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akinek a lelke is táncol

2008.12.14
 

Kép A hastánc valójában lélek-testtánc, amelynek bárki lehet a művésze. Minden nő vonzóbbá, izgalmassá teheti magát ennek az ősi tudásnak a birtokában - mondja Shámi, a lélek-test-táncosnő, aki akkor választotta nevét, amikor megértette a tánc lényegét.

 

 

 

Miért kaptad a Shámi nevet?

 

A nevemet a rég múlt idők üzeneteként kaptam ajándékba, hogy áttáncolhassam ezt az életemet is. Kislányként balettozni kezdtem, de a pályám, a sorsom mégis másképp alakult. Kipróbáltam a néptánctól a társas táncig mindent, de folyton azt éreztem, hogy sok is, kevés is, amit eddig tanultam. Sokáig keresgéltem, amikor egy keleti zenét hallgattam, és megmondta nekem a dallam, hogyan kell lépni. Ma már a saját utamat követem. Nem a bal agyféltekét használva, tanult elemek nyomán, hanem jobb agyféltekével, ösztönösen táncolok. Tudom, hogy a tánc ősi tudás, ami mindenkiben jelen van, csak tudni kell előcsalogatni a sejtek mélyéről. Azóta vagyok Shámi, amióta ezt a tudást megszereztem.

 

 

Mi az a lélek-testtánc?

 

Egyre tudatosabban hagyom, hogy az ősi szemléletmód szerint törjön elő belőlem a mozgás. Engedem, hogy körülölelje a testemet a zene. Áramlik bennem a ritmus és a dallam, ami lehet akár a vízesés hangja, a napfelkelte, bármi, ami mozdulatra késztet. Hagyom, hogy a testem meséljen a lelkemen keresztül, ezzel minden tudásom láthatóvá váljon, és megmutathassam a világ összes szépségét. Ilyenkor elfelejtem a hétköznapi dolgokat, és úgy érzem, én vagyok a legszebb. Nem is táncolhatnék másképp, mint a legszebb nőként, a szerelem és a termékenység papnőjeként. A táncom egyszeri és megismételhetetlen. Számomra is egyedülálló csoda, ahogyan a lényemet áthatja a mozgás.

 

 

 

Bárki megtanulhatja ezt a táncot?

 

Az ősi tudás bárkiben felébredhet, és bárki átélheti a tánc és a teste szellemiségét. Emlékeztetni kell a testet arra, amit ősidők óta tud. Nincsenek mesterkélt mozdulatok, ugyanolyan természetes a tánc, mint ahogyan jársz. Aki először bejön ide közénk, többnyire feszélyezve érzi magát. Nagyszerű érzés látni, ahogyan egy idő után már egyre inkább a gyönyörűség érződik minden mozdulatán. A sikerélmény ragyogóvá teszi a nőket, ami később az élet minden területén meglátszik. Egyre több lesz az öröm, és egyre szebb, engedelmesebb a test. A férfiak is örülhetnek, mert ez az érzéki, a belső szervekre is ható mozgássor örömtelibbé teszi a szexuális életet, vonzóbbá a nőt. A pozitív változást már magam is megtapasztaltam. Van, aki ízületi gyulladástól, gerincfájdalmaktól, mensturációs, hormonális problémáktól szabadult meg a lélek-testtánc által. Általános tapasztalat, hogy ez a tánc jobb lelki közérzetet okoz, magabiztossá tesz, és jó gyógyszer gátlások, félelmek és kishitűség ellen. Korhatár nélkül mindenki átélheti, hogy a teste alkotója, formálója, szépítője lehet.

 

 

Mit jelent számodra a tánc?

 

Ma már elsősorban a beszédre figyelünk mint legegyszerűbb kommunikációs eszközre, pedig a gondolatainkat kifejezhetjük a mozgásunkkal, gesztusainkkal, sőt az öltözködésünkkel is. A tánc a test beszéde a lélek által. Ilyenkor félelmek nélkül meg tudom mutatni a lelkemet, teljes tisztaságában, és ebben tükröződik a világ, a teljesség, a fény, a teremtés és a nőiesség. Kifejeződik, hogy nem hajtok fejet olyan dolgok előtt, amelyek a szabadságomat elveszik. Megmutatom, hogy a hastánc valójában lélek-testtánc, transzformációja a termékenységi táncoknak, és nem alacsonyítom le silány, koreografált show-műsorrá. Mindent magamba engedek, ami ezen az úton előbbre visz, nem tudnám elviselni, hogy a lelkem ne legyen állandóan nyitott. A közvetlen környezetem félt is ettől, mert sokszor fájdalmas, sok sérüléssel jár ez a nyitottság. Mégsem tehetek mást, mert ez az én utam.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Oldal

(Szerk., 2009.01.11 20:07)

Persze hogy jó!Mindenkinek magának kell eldöndenie,hogy mihez van leginkább érzéke,mit szeret szívesen csinálni.A tanárodnak igaza van!:)

tánc

(Réka, 2009.01.11 18:01)

én moderntáncolok.az is jó?nővérem az hastáncol de én ahoz béna vagyok.inkább a moderntáncot szeretem jobban csinálni.ott szoktunk ilyen tréning gyakorlatokat csinálni,és azt mondta a tanár hogy az is jót tesz a testnek.

 

 

Archívum

Naptár
<< December / 2018 >>

Statisztika

Online: 5
Összes: 228294
Hónap: 5711
Nap: 222