Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

    Ha naponta legalább 500-600 g zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztasz, csökken a rákos megbetegedések kialakulásának esélye, javul szíved és érrendszered működése.

Mindez a sokféle vitaminnak, valamint ásványi és bioaktív anyagnak köszönhető, amely a különböző növényekben található. Ha télen sem feledkezel meg a gyümölcs- és zöldségfogyasztásról, kevesebb teret kapnak táplálkozásodban a magas zsír- és cukortartalmú ételek, aminek köszönhetően fittebb és aktívabb leszel, és ha emellett még a rendszeres mozgásra is fordítasz időt, lebonthatod zsírszöveteidet, és építheted izmaidat.

 

 

Védővitaminok

 

Szervezetednek tizenhárom létfontosságú vitaminra van szüksége, amelyek szinte mindegyike megtalálható a zöldségekben és a gyümölcsökben. A legfontosabbak az úgynevezett védővitaminok, amelyeknek köszönhetően érrendszered és szíved fiatal marad, elkerülhető a ráncok idő előtti megjelenése, megelőzhető a daganatos betegségek kialakulása, erősödnek a kötőszövetek, és megújul a bőr. Ezek a vitaminok garantálják a hosszú, egészséges életet is, és éppen belőlük tartalmaznak sokat a zöldségek és gyümölcsök. Tudd meg, melyiket miért érdemes fogyasztani!

 

 

 

A szív egészségéért

 

 

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy az anyagcsere-folyamat során kialakuló káros melléktermék, a homocisztein leépítésében bizonyos vitaminok nagyon fontos szerepet játszanak. Itt most nem a sokat emlegetett salakanyagokról van szó, mert azok – a köztudatban elterjedtekkel ellentétben – nem fordulnak elő a bélrendszerben. Szervezetünk azonban termel olyan anyagokat, amelyek problémát okozhatnak: ezek közé tartozik a koleszterin, a húgysav és az eddig kevésbé szem előtt lévő homocisztein. Ha a szervezet nem tudja lebontani a homociszteint, az a koleszterinhez hasonlóan károsítja az érrendszert és a szívet. A homocisztein lebontásában – és ennek köszönhetően a szívinfarktus megelőzésében is - fontos szerephez jut a B6- és a B12-vitamin, illetve a folsav. Ez utóbbiból sajnos túl kevés áll a szervezet rendelkezésére, s valószínűleg ennek következménye a homocisztein növekedése. A szervezetben kialakuló folsavhiányt hatékonyan ellensúlyozhatjuk magas folsavtartalmú zöldségek fogyasztásával. A folsav rosszul tűri a magas hőmérsékletet, ezért is fontos, hogy a fogyókúrás program keretében különféle salátákat és hőkezelés nélkül készült ételeket is fogyasszunk! A szervezet viszonylag ritkán küzd a B6-vitamin hiányával, ám a zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék jó szolgálatot tesznek a szervezetünknek. Ugyancsak ritka a B12-vitamin hiánya, ami szinte kizárólag vegetáriánusok esetében fordul elő, ugyanis a zöldségek és gyümölcsök – kevés kivételtől eltekintve – nem tartalmaznak B12-vitamint.B

 

 

 

A szabad gyökök blokkolói

 

A béta-karotint és a C-vitamint akár zöldség-gyümölcs-vitaminoknak is nevezhetnénk, hiszen szinte kizárólag növényi eredetű táplálékkal vehetjük magunkhoz. Az E-vitaminnal együtt ez a három vitamin ütőképes csapatot alkot, amely blokkolja a szabad gyököket. A különösen agresszív szabad gyökök egészen természetes módon alakulnak ki a szervezetünkben, szaporodásuknak kedvez a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az UV-sugárzás, bizonyos gyógyszerek használata, a szmog és a stressz. A szabad gyökök károsítják a sejteket, növelik a rák, az érelmeszesedés és a köszvény kialakulásának kockázatát, továbbá felelősek az időskori tünetek – ráncok, barna pigmentfoltok stb. – megjelenéséért is. A három védővitamin (a béta-karotin, a C-vitamin és az E-vitamin) képes „sakkban tartani” a szabad gyököket. Jelentős E-vitamin-tartalma van a paprikának, a fekete reteknek, a spárgának és a kelkáposztának. Felvételét segíti a salátaolaj, ezért az értékes, hidegen sajtolt növényi olajokról még a fogyókúra idején sem szabad megfeledkezned! Rendkívül magas a kukorica-, a repce-, a napraforgó- és a dióolaj E-vitamin-tartalma. A béta-karotint akkor tudja optimálisan felhasználni a szervezeted, ha a zöldségeket rövid idő alatt párolod meg. A párolás ugyanis feltöri a kemény sejtfalat, és felszabadul belőle a béta-karotin, amit ebben a formában már tökéletesen fel tudsz venni. A nyers gyümölcsökről és zöldségekről sem szabad azonban lemondanod, mert a hőérzékeny vitaminok egy része a főzés során elbomlik.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 





Archívum

Naptár
<< December / 2017 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 180491
Hónap: 1388
Nap: 49