Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elég felvilágosultak vagyunk?

2009.01.15

Középiskolás osztályfőnöki óra rendhagyó módon: Egy orvos jön, egy nőgyógyász, akinek kérdéseket lehet feltenni. Mindenki csendben ül, a fiúk kuncognak a táblára kitett ábrák láttán. Tényleg mindent tudnak? Tényleg elég érettek?

Hivatalos felmérések bizonyítják, hogy a fiatalok első szexuális élménye egyre korábbi életkorra tehető, ami azt jelenti, hogy ma már nem csupán a l6-l7 évesek, hanem a l3-l4 évesek is érintettek e témakörben. Többségük fizikailag fejletten, de szellemileg, lelkileg felkészületlenül, mindenfajta védekezés nélkül éli meg élete első, korai nemi élményeit. 

 

 Sokan nincsenek tisztában az óvszer megfelelő használatával 

 KépMagyarországon az évente elvégzett 60 ezer terhesség-megszakításból minden tizedik fiatalkorút érint. Hogy ennek az egyénre és a társadalomra nézve milyen súlyos következményei lehetnek? Ezt nem kell bizonyítani. A legfontosabb teendő a megelőzés. Kihez fordulj?A szülőkkel nem ciki megbeszélni. Bár a 14 éves korosztály nyilván nem atyai engedéllyel él nemi életet, így könnyen kerül „bajba”. A barátnők tanácsai, netán tapasztalatai nem éppen  a legmegfelelőbb irányvonalak. A leghitelesebb véleményt és tanácsot e témakörben az orvos és a védőnő képes nyújtani.  

 

 A felelőtlen döntésnek más ihatja meg a levét

Nem csak a nem kívánt terhességet kell megelőzni! A megelőzés alatt elsősorban a minőségi gumióvszer használata és a stabil párkapcsolat értendő. Aki már tartós párkapcsolatban él, áttérhet a fogamzásgátló tabletta szedésére, de csak akkor, ha a párjában maximálisan megbízik. Az alacsony hormontartalmú tabletták szedése kisebb veszélyt jelent, mint a terhesség megszakítás, vagy az esemény utáni tabletta. A tabletta szedését mindenképen nőgyógyászati vizsgálatnak kell megelőznie. Ennek során az orvos rákszűrést végez és felderíti, nincs-e valami akadálya a tabletta szedésének.A modern tabletták nem okoznak problémát, de ezeknél is kell 5 év után szünetet tartani. 
 

 Bármilyen cikis, de inkább keressétek fel a nőgyógyászt, mielőtt
bajba kerülnétek

Sokan nem vállalják arcukat a kérdéseikhez. Többek között ezért nem működnek a suliban zajló „Most tegyétek fel a kérdéseiteket!” című megmozdulások.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Archívum

Naptár
<< Január / 2019 >>

Statisztika

Online: 4
Összes: 236394
Hónap: 6981
Nap: 238